Doodgewoon – Bette Westera

Een prachtig prenten en gedichten boek over de dood, het laat de vele gezichten van verlies zien en is prachtig om te lezen of naar te luisteren voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Is er dan niemand boos? – Toon Tellegen

Verdriet kan zich ook uiten in boosheid. Ronduit chagrijnig, woedend of stilletjes kokend. De dieren in het bos van Toon Tellegen weten er alles van. Oneindig kwaad is de klipdas op de zon die hem iedere avond opnieuw verlaat: ‘Niet ondergaan! Niet doen! Wil je dat wel eens laten! Ik waarschuw je!’ roept hij elke avond. En de veldmuis die bezoek krijgt van de kreeft die hem een stukje boosheid wil verkopen. Hij heeft een koffer vol boosheid in alle vormen en kleuren. Als de kreeft weer vertrekt kijkt de veldmuis hem na met een lichtpaarse sjaal van weemoed om.

Een boek vol aanknopingspunten om boosheid te bespreken, uit te leggen, of er lekker samen om te lachen.

Ik had je nog zoveel willen zeggen – Martine van Nieuwenhuyzen

Martine van Nieuwenhuyzen heeft een prachtig prentenboek gemaakt over het gemis van je maatje bij overlijden. De vragen van Das, die zijn vriend zo mist en hem brieven blijft sturen om zijn vele vragen te stellen, zijn vragen waar vaak geen antwoord op is. Dat Das zijn brieven aan de wind en het water toevertrouwt is herkenbaar. Brieven kunnen troost geven, ook wanneer je ze symbolisch post. Zodra Das er aan toe is om zijn vragen te delen met anderen, door zijn brieven op te hangen, ontstaat er ruimte om zijn verdriet te delen. Van Nieuwenhuyzen geeft daar drie mooie voorbeelden van: de omstander die niet weet wat hij moet zeggen, de achterblijvers die herinneringen delen en ´meelijden´ en de praktische hulp. En dan ineens, is Maatje heel dichtbij. Een ontroerend boek, voor ouders en kinderen.

Plasman – Benjamin Leroy & Jaap Robben

Een boek om samen te lachen, dat gaat over onverwachte talenten. Over het verschil tussen hoe je vader of moeder je ziet en hoe de buitenwereld tegen jou aankijkt.